Hej Hej Halla dagboken! (sofias favorithalsningsfras har pa bloggen...)

Vart bloggande ar inte pa topp som ni kanske marker. Egentligen finns det huuur mycket som helst som vi skulle vilja beratta om. Men det ar svart da orden inte riktigt racker till... Det racker inte med bara beskrivningar och forklaringar utan vi ar overtygade om att livet har i Uganda maste upplevas! Sa det ar bara att ni kommer hit... ;)

Men vi gor ett forsok...
Att varje dag ga langs de overtrafikerade gatorna och vinka till alla sma barn som ropar Bye Bye see you Mzungu, att kopa chapatti ur en liten minikiosk for mindre an 1 krona och att varje kvall fa somna till ljudet av syrsorna intrasslad i myggnatet ar saker som nu har blivit var vardag, utover allt lekande och mysande med barnen pa Another Hope. Alla dessa smasaker...

Pa tal om barnhemmet sa har paret fran England akt hem sa nu ar det bara vi och grannen kvar. Serena, som forresten har Malaria. Tillsammans har vi ansvar for 11 barn, de over 7 ar klarar sig sjalv till storsta del. Lordagar och sondagar ar vi lediga. Och vi har manga saker vi vill gora. Hogst opp pa listan star BAD! sa i helgen ska vi aka till et poolomrade som Ester, skonaste kvinnan som jobbar pa Another Hope, tipsat oss om. Gissa om vi ser fram emot det efter tre veckor i extrem varme! En annan sak som vi ska gora, som vi aven gjorde forra helgen at att spendera manga timmar i landets storsta shoppingcenter!

Veckans basta: Besoket pa storsta kopcentret ever. Dom har verkligen ALLT! We <3 Nakumatt
Veckans roligaste: Sofias harmande av de sjuka afrikanska danserna pa club Silk. hahah
Veckans godaste: Middagen pa Chicken Tonight!
Veckans sotaste: Killarna i Internetskjulet som i var vantan pa att OOOOSregnet skulle avta satte pa en film for att underhalla oss med, SALT med Angelina Jolie!


Dagens fraga:
Har Desperate housewifes borjat an och vad har isf hant?

Vi ska forsoka fa upp foton har pa bloggen sa fort som mojligt!

Ta hand om er sverige puss o kram fran Lisa o Sofia <3


Vilken vecka...

En vecka har nu snart gatt sen det senaste inlagget. Helgen spenderades mest inne i Kampala vilket alltid ar lika kul! Kakade ute, traffade Tony och hans vanner osv. Nu ar det snart helg igen och denna vecka har faktiskt gatt ratt fort.

Boda boda, alltsa taxi motorcykel, ar nu en mycket rolig och underhallande del utav vardagen. Att aka 20 minuter utifran oss in till smeten kostar oss under 40 kronor. Att daremot samma bit aka mini buss taxi kostar oss under 10 kronor. Vi tankte att ni kanske ville veta lite om vad vi spenderar vara pengar pa har nere... 13 sma bananer for cirka 2 kronor kan man inte direkt klaga over. Daremot ar allt importerat som Pringles, Coca Cola och Nutella som vi forovrigt blivit beroende av, dyrare.

Hoppas allt ar bra dar hemma, lite uppdatering skulle gora oss glada eller star det still som vanligt Strangnas? Har hosten dragit in over landet eller har ni det lika stekigt som oss?

Veckans basta - Kvallen pa Nandos!

Veckans samsta -Barnhemmets chef med hennes konstiga beteende...

Veckans kommentar -How much you selling? (Selling? Selling what?) Yourself!

Veckans roligaste - Kato 11 och hans forsok till uttal av svenska ord

Veckans kaos - Centralen i Kampala for de 500 taxi minibussarna. Helt sjukt!

Till alla er som skickat meddelande pa facebook, for tillfallet kan vi ej lasa dom men det loser vi. Lisa halsar extra till familjen dar hemma och mina favoritflickor, saknar er saaaaaa mycket. Sofia saknar att fa skratta och mysa med sin lillasyster, puss pa dig Bea! Och den allra basta, mr. E!

PUSS OCH KRAM, SULA BULUNGI!


800 grader... eller iallafall 35

En vecka har nu gatt, den har varit full av nya upplevelser och aventyr. Dagens runda till Supermarket blev inte riktigt som vi hade tankt oss... Nagan Nutella existerade inte till varan stora besvikelse och Chappatin vi kopte pa vagen hem var inte alls sadar underbart god som den brukar vara men turen vander nog ska ni se.

Det afrikanska djurlivet borjar aven visa upp sig, kanske inte fran sin basta sida hittills da de flesta varit doda eller allmant ackliga kryp. Visst, kackerlackor, salamandlar och grashoppor... Det kan vi sta ut med. Men att raka trampa pa en dod groda, en dod ratta och ga forbi en dod kalkon och en dod hund omringad av tusen flugor ar inte sa mysigt.

Dagens Basta Den farska ananasen till efterratt!
Dagens Samsta Det brittiska parets daliga humor
Dagens Saknade Familjen!


Puss och Godnatt fran oss, eller som man sager har... Sula Bulungi!


Nagra Tankar...

Att finna ord for skillnaden som infinner sig mellan barnen och Lisa & Mig ar inte latt. Olikheterna ar manga, men likheterna har forhoppningsvis overtaget! Pa vag hem fran skolan idag delade Gift 3 med sig utav sina tankar om likheterna och olikheterna helt spontant. I am dirty and you are not aunty Sofia, you have money and I dont. Vad svarar man?! Pojken ar tre ar gammal! Jag haller hans hand hart och forsoker finna orden om situationen och skillnaderna som en trearing mojligen kan forsta. Men det ar svart da inte ens vi eller vuxna kan forsta... Vad ar den dar smutsen som inte gar att tvatta bort egentligen?!

Gift ar en utav de sju pojkarna har pa Another Hope. En annan sot liten pojke ar Allan som vi tidigare namnt, da han brutit armen. Allan har nastan alltid ett stort leende pa lapparna, han skrattar ofta och sprider gladje omkring sig. Men han ar inte som alla andra. Han hanger inte riktigt med i lekarna, pratar ofta med sig sjalv och har svart att forsta instruktioner. Allan ar bade fysiskt och psykiskt handikappad. Har pa Another Hope bor ocksa hans tva syskon, Bridget och Jacky. Det som vi trodde var en fodselskada var nagot mycket mer tragiskt. For att gora historien kort... Syskonen levde med sina foraldrar i en liten by. Foraldrarna skiljde sig och barnen bodde kvar med pappan och hans nya fru. Denna kvinna tvingade barnen till att arbeta extremt mycket och hon misshandlade aven alla tre barnen. Allan som ar yngst fick de storsta skadorna.

For oss ar det inte latt att forsta... Att gladjen finns trotts alla missoden! Har ar lyckan over det lilla sa stor, till skillnad fran hemma. Karleken overvinner allt!


Dag 6

Hej alla dar hemma! Nu har dag sex passerat och den har sett ut ungefar som tankt dock med mer sol an vanligt. Underbart! Eftersom att det nu har anlant ett par fran England som ska stanna i tva veckor och som aven varit har tidigare sa ar nu ansvaret mer uppdelat och vi tog pa oss ansvaret... SOVMORGON! Skont var det.

Men aven om detta ar ett stort aventyr med mycket skamt och skratt sa ar allvaret i vardagen det viktigaste. Det ar verkligen en speciell kansla att fa vara en del av dessa barns vardag under den har tiden och man marker mer och mer hur mycket dem uppskattar det. Vi har barn som ar sjuka och behover hjalp. Barn som mer an nagat annat behover uppmarksamhet, karlek och omtanke.

Jag tittar ner och ser denna lilla 3 ariga, vackra flicka i hennes morka ogon. Hon stracker fram handen, ler och sager glatt VITAMINES! Jag lagger de tre tabletterna i hennes lilla hand. Jag nickar instammande och mummlar Yes Anischa, Vitamines. Det hon annu inte uppmarksammat ar att alla de andra barnen endast far en tablett. Hennes andra tva ar bromsmediciner for H.I.V. Jag pussar henne godnatt och gar aven denna kvall ut ur rummet med den dar obeskrivliga kanslan inom mig.

Alla barnen bar pa olika bakgrunder men vi lever har och nu.

Ki Kati Sweden?!

Laget Sverige?!

Klockan har nyss passerat 22. Vi sitter pa vart rum, diggar musik, kakar chips och surfar lite!

Idag ringde klockan tidigt igen och nej, vi menar inte halv nio era svennar... Vi vackte smastjarnorna och gjorde dem redo for skolan. (Maste bara inflika att just precis nu sitter lisa pa golvet och kliar sig pa foten med hjalp utav en harsprayskork. Myggen finns aven har, kommenterar hon och tillagger att hon hoppas att det inte ar Malaria! Hahaha) Forberedelserna infor skolan ar att vacka barnen, bada dem, smorja in dem, kla pa dem skolkladerna och ge dem frukosten, en macka och grot! Vid sjutiden gick vi ivag med 8 trotta barn mellan 3 och 7 ar som gar pa Little Stars Nursery School en bit bort. Det laskigast ar att korsa den stora gatan med alla barnen dar bilar, minibussar, lastbilar och motorcyklar kor som galningar! 

Innan det var dags att hamta barnen igen gick timmarna at till att leka med tre sma sotnosar som ar for sma for att ga i skolan. Vi skalade aven massa sotpotatis med kottkniv (!). Lisa hittade en larv i en utav potatisarna och svimmade nastan ner i kikartsgrytan. Sofia var nara pa att kapa av fingret, men nojde sig med det blod som rann fran stortan da hon sparkade av halava nageln i ren frustration (typ). Att sedan ga hem med atta stycken skolbarn och tva griniga bebisar ar inte det lattaste! Joseph 4 went crazy och sprang som en galning overallt trotts Lisas rop om att stanna. Sofia lyckades till slut fa laget under kontroll efter en rejal kapplopning!

Resten utav dagen har vi lekt och myst med barnen. Det har aven kommit en till Volontar. En tjej, Serena, fran Australien! Vart att namna ar Allan 8 som i helgen ramlade och slog sig. I gar kom vi fram till att han behovde aka till sjukhuset for en riktig undersokning av hans vanstra arm som var mycket svullen och som han hade skitont i. Idag kom han tillbaka med hela armen gipsad, stackarn! Men det laknar nog fort far vi hoppas. Tyvarr ar vi annu inte klara med sjukhussnacket. Lisa och jag akte ikvall ivag med Bridget 8 och Suzan 10 for malariatest. Det visade sig trakigt nog att bada tjejerna har Malari. Imorn blir det att hamta tabletter sa att de snart ar pa benen igen!

Dagens basta Kontakten med barnen som bara blir battre och battre, tjejer som killar, stora som sma!

Dagens samsta Whitney 2 och hennes PMShumor. haha
 
Dagens saknade
Absolut ingenting!

GRATTIS TILL OSS FOR UGANDAS TROLIGTVIS LANGSTA BLOGGINLAGG NAGONSIN!

Nu sager vi god natt.

Brollop och barnrumpa, dag 2

Lisa, luktar jag barnrumpa?
Skit i det, vi ska pa brollop!

Ja, idag har vi alltsa varit pa brollop! Men vi tar det fran borjan. Klockan 20 i 6 ringde vackarklockan, da gick vi upp och gav oss ivag till ett utav Another Hopes projekt som ar en POOOTATISODLING! dar spenderade vi formiddagen med att plocka potatis. Det var fascinerande och ratt roligt, observera ratt...

Resten av dagen spenderades med barnen och det blev mycket lek och skoj. Sma grodarna har blivit en stor favorit, lika sa prastens lilla kraka. Pa eftermiddagen blev vi hamtade utav Godwin som ar Tonys medarbetare. Och for er som inte hort oss tjata om Tony sa ar han en van sedan vi var har pa studieresa med klassen i borjan av aret. Godwin slappte av oss pa ett stort universitetsomrade utanfor Kampala dar Tony motte oss. Det vi trodde var ett litet skamt visade sig vara allvar, Tony tankte ta med oss pa ett riktigt stort, afrikanskt brollop!

Wow! Var ar orden som beskriver detta? Runt 1000 personer, kandisartister, Kampalas stadsminister, filmkameror, musik, dansupptradanden, feta tartor, stora matbuffeer, fyrverkerier, osv osv osv kanske ger er en lite bild av vad vi ikvall har upplevt. Heeelt fantastiskt!

Dagens basta Att fa traffa Tony igen!
Dagens samsta All lera pa Sofias nyduschade bakben haha
Dagens saknade Oboyen klockan 05.40 imorse

Nu ska vi snart sova, klockan narmar sig 00.30 har borta. For ovrigt menade vi naturligtvis 12 KVADRATMETER i forra inlagget, men sa kan det ga nar man endast har atit en torr flygplansmacka under dagen.. haha.

Puss och kram skumbanan!

Direkt fran Kampala!



Hello! Efter en mycket ovantad flygresa, som tog oss ett par extra varv runt kontinenten ar vi nu antligen framme. Det forsta vi mottes av val framme vid Another Hope Childrens Ministry var ett gang glada och nyfikna sma barn. Allt ar toppen! Just nu langtar vi efter middagen, da det kommer att serveras Chapatti!!!! :D

Vart rum ar pa hela 12km2 med egen dusch och toalett, lyxigt va?! Har bor 27 barn fran tva ar och uppat, de flesta ar dock under tio. Hur sota och spralliga som helst. Barnen har antingen forlorat sina foraldrar eller har foraldrar som inte har mojlighet att ta hand om dem. Alla barnen gar i skolan.

Hoppas att allt ar bra med er dar hemma! Nu ska vi ut och leka lite...

Puss o Kram de tva Mzungusarna!


Några sista ord innan resan

eftersom att klockan är över tolv, så är det nu torsdagen den 9/9. dagen som har känts så långt borta är här. måste erkänna att jag har blandade känslor i kroppen just nu, mest positiva såklart men det känns också jättejobbigt att jag inte kommer få träffa familjen och mina fina vänner på tre hela månader. samtidigt är jag helt överlycklig för att vi ska tillbaka, för att vi ska jobba på ett barnhem och hjälpa till. it's a dream come true, och nu är det dags. :) så ja, vad mer kan jag säga än UGANDA HERE WE COOOME!



lisa

En sista kväll och glädjetårarna faller...

Dagen har varit helt fantastisk! Den har varit fylld av fina sms, långa telefonsamtal och möten med många härliga vänner. Det har kramats, sagts hejdå och kramats lite till. Och det har inte varit lätt. Jag och Emilio åt såklart en sista pizza på Mälarns för ett bra tag fram över. Sedan skrattade vi oss igenom den tomma staden på vägen hem. Kanske är skratta det bästa man kan göra när känslorna bara är kaos och man knappt vet vad man tänker.  Emilio är för övrigt den absolut bästa vän man kan ha, i alla lägen! 

Men nu känner jag mig redo, redo att för en stund lämna den trygga vardagen här hemma för att lära mig något nytt. Lära mig något om mig själv, något om andra kulturer och lära mig att möta andra människor.

Till det mer jordliga hör att jag snart har packat klart! Hör och häpna, hela 8 timmar till godo... Nu vet jag att det finns mer än ett förvånat ansikte där ute. Tror förresten även att jag har fått med mig det mesta som kan behövas.
Aja, annars snor jag Lisas ägodelar eller tjackar nåt eget på nåt hak...

Resplanen förresen, den kanske ni vill höra! Vi lyfter imorgon från Arlanda kl 11.10. Sedan mellanlandar vi i London för att sedan flyga ca 8 timmar ner till Kairo, Egypten. Där ifrån är det sedan de sista timmarna ner till Entebbe Airport, Kampala, UGANDA där vi beräknas landa mitt i natten kl 03.25 fredagen den 10 september. Så förhoppningsvis lyckas vi uppdatera bloggen vid mellanlandningarna eller under fredagen när vi väl är på plats!

Nu ska jag snart krypa ner i sängen fast först ska jag spola några extra gånger i kökskranen och dicka lite vatten, kolla runt några varv på Facebook och säga god natt till de allra bästa <3

Puss och Kram till er alla! Tag hand om varandra! Så hörs vi snart!

Fia <3

UGANDA


Söndag 13.3.99 eller snarare Söndag 5.9.10

Det är söndag den 5 september och Strängnäs är grått och stilla, precis sådär som det brukar bli fram åt hösten. Jag spelar Winnerbäcks Söndag 13.3.99 och sjunger med i texten som alltid träffar så precis...


Har pratat med Lisa i telefonen i flera omgångar. Just nu diskuterar vi mest packningen. Det är en hel del saker som ska med kan jag lova! Listan med hygienartiklarna, reseapoteket och mediciner är ungefär dubbelt så lång som listan med kläderna eller listan med alla viktiga saker som pass, kontokort och biljetter. Så nog ska vi se till att hålla oss friska, baby och jag! ;)


Måndag, tisdag och onsdag. De tre sista dagarna här i kalla Sverige. De ska tillbringas med alla mina kära vänner och personerna som jag älskar!

Over and Out // Fia <3

En vecka kvar

det känns helt overkligt att det bara är en liten vecka kvar tills våran stora resa börjar. just nu känner jag mig bara helt förväntansfull på vad de här tre månaderna kommer att bjuda på. antagligen kommer vi känna att det är det bästa vi har varit med om, när vi kommer hem igen. :) wihooo, jag ser verkligen fram emot det här!



lisa

UGANDA


Hello!

På denna blogg kommer ni att kunna följa Sofia Westerberg och Lisa Gustavssons resa till Kampala, Uganda.


RSS 2.0